Çocuk sahibi olamayan kadınlarda kısırlık nedenin araştırılmasında ultrasonografik inceleme çok önemlidir. Rahim ve yumurtalıklar değerlendirilerek kısırlığın nedenleri hakkında fikir sahibi olunabilir.

 

Hormon eksikliği olan veya erken menapoza girmiş kadınlarda yumurtalıklar küçük, rahim ufak ve rahmin iç tabakası incedir. Polikistik over sendromu vakalarında ise yumurtalık normalden büyüktür ve bir çok kist içerir. Bu vakalarda rahim büyümüş ve endometrium kalınlaşmıştır.

 

Hormon Testleri: Yumurta

fonksiyonlarinin belirlenmesinde incelenmesi gereken en önemli hormonlar;

 

FSH (folikül uyarici hormon),

beyinden salinan bu hormon yumurtalarda foliküllerin (yumurta hücresi içeren içi sivi dolu kesecikler) büyümesini uyarir. Adet döneminin başlangicinda bakilan bu hormonun kandaki seviyesi yumurtaliklarin çalişmasi hakkinda fikir verir. Yükselen FSH değerleri yumurtaliklarin fonksiyonlarinin azaldiğini ve menapoza yaklaşildiğini gösterir.

 


LH (luteinize edici hormon),

folikülün çatlamasinin hemen ardindan LH düzeyi yükselir. LH yükselmesi idrardan veya kandan yapilan testler ile belirlenebilir.

 


E2 (estradiol),

yumurtaliklardan salinan kadinlik hormonudur. Yumurtaliklarin FSH hormonuna verdiği cevabi gösterir.

 


PRL (prolaktin),

beyinden salinan bu hormon göğüsteki süt bezlerini uyararak süt yapimini ve salinimini uyarir. Yükselen PRL hormonu yumurtaliklarin fonksiyonlarini baskilar. Lohusalik ve bebek emzirme dönemleri dişinda kanda yükselen bu hormon seviyesi yumurtlamayi azaltir, ve adetlerin düzenini bozar. Bu durum çoğunlukla ilaç tedavisi ile düzeltilebilir.

 


TSH (tiroid uyarici hormon), beyinden salinan bu hormon boyundaki tiroid bezini uyarir. Tiroid bezinin fonksiyonlarindaki bozulmalar yumurtaliklarin çalişmasini bozar.T4 (tiroxin), TSH hormonunun uyarisina cevaben tiroid bezinin kana salgiladiği hormondur.

 


Progesteron

yumurtlama sonrasinda yumurtaliklarda salinan hormondur. Adetin ikinci döneminde kandaki değeri belli bir düzeyin üzerine çikmasi yumurtlamanin gerçekleştiğini gösterir.

 


DHEA-SO4,

böbreklerin üzerindeki bezlerden salinan bu hormonun aşiri salinmasi üreme fonksiyonlarini bozar.

 


Serbest-Testosteron, erkeklerde daha yüksek olan bu hormon kan seviyesi yumurtlamanin gerçekleşmediği bazi durumlarda artar. Kadin vücudunda istenmeyen tüy artişina ve killarin sertleşmesine neden olur.

 

 

sonraki sayfa

önceki sayfa