Postkoital Test (ilişki Sonrasi Test);

Rahim ağzindaki bezlerin salgiladiği siviya servikal mukus denir. Bu sivinin yoğunluğu adet dönemi boyunca değişir. Adet döneminin büyük bölümünde bu sivi çok yoğundur, bakterilerin rahme girmelerin engelleyen bir tikaç oluşturur. Yumurtlamadan 5 gün önce mukus miktari artar ve yoğunluğu azalir, sivilaşir. Yumurtlamadan 24 saat sonra mukusun kivami yine koyulaşir. Postcoital test cinsel ilişkiden 6-12 saat sonra rahim ağzindaki mukustan örnek alinarak yapilir. Bu örnek mikroskop ile incelenir, ve bu örnekteki sperm sayisi ve spermlerin canliliği belirlenir.

 


Endometrial Biopsi:

Rahim

içinden alinan bir parça ile rahim içini döşeyen dokunun histo-patolojik incelemesi yapilir. Çoğunlukla lokal anestezi altinda yapilabilen ufak bir müdahaledir. O adet dönemi için yumurtlamanin olup olmadiği, ve bunun yani sira rahim içi dokusunun geçirmiş olduğu hastaliklar hakkinda bilgi edinilir.

 


HSG (Rahim Filmi);

Histerosalpingografi olarak adlandirilan radyolojik incelemede, rahim ağzindan içeriye verilen boyanin tüplerden geçişi izlenir. Bu sirada çekilen röntgen filmleri incelenerek tüplerin durumu hakkinda bilgi sahibi olunur. Tüplerde tikaniklik varsa boya tüplerden geçmez. Bu inceleme sirasinda hastaya verilen radyasyon çok azdir, ve zarasizdir. Hastalarin bir kismi hafif bir ağri hisseder, işlem sirasinda anestezi verilmesine gerek yoktur. HSG incelemesinden sonra enfeksiyon gelişimini engellemek için antibiyotik kullanilmasi önerilir.

HSG incelemesi ile rahim içide değerlendirilir. Kisirlik nedeninin araştirilmasinda HSG ve laparoskopi birbirini tamamlar.

 


Laparoskopi;

Üreme organlarinin detayli olarak incelenebilmesini sağlayan bir cerrahi yöntemdir. Laparoskopik inceleme çocuğu olmayan çiftlerin değerlendirilmesinde en önemli basamaklardan biridir. Genel anestezi altinda gerçekleştirilen bu işlem yaklaşik yarim saat sürer ve hasta ayni gün içinde taburcu edilebilir. Laparoskopi ile endometriozis (karin içine kanama yapan bir hastalik), rahim tümörleri, yumurtalik kistleri, diş gebelik ve yapişikliklar gibi birçok kadin hastaliği teşhis edilebilir. Göbeğin

hemen altindan karin içine yönlendirilen teleskop benzeri optik bir cihaz ile karin içi organlar bir kaç kez büyütülmüş olarak izlenebilir. Cerrah rahmi, yumurtalik kanallarini, yumurtaliklari ve karin zarlarini ayrintili olarak inceler. Laparoskopi karin içeresindeki üreme organlarinin değerlendirilmesi yaninda hastaliklarin giderilmesi için de kullanilabilir. Laparoskopi sirasinda üreme organlarinda bir anormallik saptanirsa kansiz biçaksiz ameliyat ile giderilir. Böylelikle hasta daha az ameliyat stresine maruz kalir ve iyileşme hizlidir. Göbek altindan ince bir fiberoptik teleskop ile tüm karin içi organlar görüntülenir ve ikinci bir küçük delik araciliği ile organlara ulaşilarak gerekli işlemler yapilir. Karin içi organlar incelendikten sonra rahim içerisine verilen özel bir ilaç ile üreme kanallarinin açik olup olmadiği anlaşilir. Kanallarda tespit edilen yapişiklik ve tikanikliklar giderilir. Yapişikliklar rahim, yumurtaliklar, üreme kanallari, bağirsaklar ve karin zarlari arasinda olabilir. Bu organlarin birbirine yapişmasi organlarin sağlikli hareket etmelerini engelleyerek fonksiyonlarini kisitlar. Karin içi yaralar, kanama yapan endometriozis odaklari ve diş gebelik de laporoskopi ile tedavi edilebilir. Laparoskopik olarak kapali olan kanallarin açilmasi da mümkündür. Ayrica kisirliğa neden olan yumurtalik kistleri, rahim tümörleride (myom) laparoskopik olarak giderilebilir. Bu cerrahi işlemler sirasinda lazer, elektrokoter ve dikişler kullanilir. Bazi cerrahi laparoskopi girişimlerinden bir kaç hafta veya bir kaç ay sonra ikinci bir laparoskopi sonucu görmek için yapilabilir. Böylelikle cerrah hastaliğin tekrar edip etmediğini belirleyebilir. Laparoskopi sonrasinda hasta en geç bir kaç gün içinde işine dönebilir. Adet döneminin ikinci yarisinda laparoskopi uygulandiğinda hastanin gebe olma olasiliği vardir. Genellikle laparoskopi gebeliğe zarar vermez fakat emin olabilmek için laparoskopinin uygulanacaği ay çiftin korunmasi önerilir.

 

 

Histeroskopi;

rahim içinin değerlendirilmesinde kullanilan en modern teşhis ve tedavi yöntemidir. ince fiberoptik bir teleskop ile vajinal yoldan rahim içerisine girilerek tüm anormallikler teşhis edilir ve ayni seansta bu anormallikler cerrahi olarak giderilebilir. Bu işlemde, laporoskopi gibi kansiz ve biçaksiz ameliyat türüdür. Hastalar bu işlemi çok rahat tolere ederler. işlem çoğu zaman lokal, bazen de genel anestezi altinda yapilir. Histeroskopi ile rahim içi polipler (aşiri büyüme gösteren et parçalari), septum (rahmi bölen perde) ve myomlar giderilebilir. Böylelikle hasta bunlarin neden olabileceği kisirlik, ağri ve düzensiz kanamalardan kurtulur. işlemden bir iki gün sonra hasta her zaman ki aktivitesini yapabilir.

 


Testis (Yumurtalik) Biopsisi;

Menide hiç spermi olmayan hastalarin testislerinden alinan bir parça incelenerek sperm üretiminin olup olmadiği tespit edilir. Eğer kanallardaki tikaniklik tespit edilmişse bu incelemeye gerek olmadan hemen tedaviye geçilebilir.

 

 

önceki sayfa